Saturday, June 14, 2014

Cinta Sang Ratu

Posted by Hajar at 7:07 PM
                        

Tajuk: Cinta Sang Ratu
Penulis: Ramlee Awang Murshid
Penerbit:  Alaf 21
Harga: RM19.90
Sabah/ Sarawak: RM 22.90
Halaman:  554 mukasurat
ISBN: 9789831242785

Imbas kembali: Setelah pertarungan hebat antara Laksamana Sunan dan Nyi Burga Kelara yang kemudiannya turut mengorbankan Haryani, Laksamana Sunan akhirnya kembali ke Acheh. Walaupun niat asalnya pulang ke Kampung Punggor untuk berbakti kepada kedua orang tuanya, Laksamana Sunan akhirnya terpaksa akur dengan kehendak kedua ibu bapanya bila dirinya masih menjadi buruan Sultan Melaka yang murka kerana Haryani dibunuh. Pulang ke Acheh pula, tentera Pulau Utara yang diketuai oleh Ratu Sulaman bersiap sedia untuk menggempur Kerajaan Acheh disebabkan dendam terhadap Laksamana Sunan yang telah menghapuskan Nyi Burga Kelara.

Hanya kerana sepotong ayat; "Sebagai manusia....aku sayang padamu." telah menyebabkan hati Ratu Sulaman atau Ratna tersentuh. Walaupun telah berjaya memanah Laksamana Sunan menggunakan panah bersihir, hatinya tak pernah tenang. Rupanya takdir Allah telah melorongkan hidayah buat Ratna melalui Laksamana Sunan. Untuk mengelakkan fitnah , Laksamana Sunan telah bersetuju menikahi Ratna. Namun, kebahagiaan mereka direntap sekelip mata bila Maharani Pulau Utara bertindak menculik Ratna kerana kecewa dengan keputusan Ratna yang berpaling tadah.

Maka, bermulalah perjalanan Laksamana Sunan yang digelar lelaki berduka dari Tanah Rencong untuk menyelamatkan isteri kesayangannya. Pelbagai dugaan yang terpaksa ditempuhi dalam usaha untuk menyelamatkan Ratna.

Sementara itu, pada abad ke 21, Dani yang berada di Acheh untuk mencari keris Nanggroe milik Laksamana Sunan telah menjadi mangsa tsunami yang juga telah mengorbankan ribuan nyawa. Dani telah diselamatkan dan dijaga oleh oleh Pak Mustakim dan anak gadisnya yang bernama Saliha. Sekali lagi keajaiban berlaku. Rupanya Dani mengalami gangguan mental kerana rohnya terperangkap di penghujung kurun ke-15 sekaligus menjadi tawanan di bawah kuasa sihir Maharani Pulau Utara. Dani kemudiannya diselamatkan oleh moyangnya, Laksamana Sunan.

Manakala Haryani pula tekad untuk ke Acheh tanpa pengetahuan kedua orang tuanya. Malang tidak berbau, Haryani ditangkap oleh warisan keturunan Manggala (yang juga merupakan serigala jadian) untuk dikorbankan. Kata mereka, darah korban dari perawan suci yang ke-100 bakal membangkitkan semula baka awal Manggala. Berjayakah Haryani menyelamatkan dirinya dan dapatkah Dani ditemui untuk dibawa pulang ke Malaysia?

Komen saya

1. Sekali lagi, rugi..rugi..rugi.. kerana terlewat mengenali Laksamana Sunan. :D

2. Kisah kali ini padat dengan aksi sehinggakan Haryani yang selama ini tak pandai bersilat pun mampu bersilat sebab katanya dia belajar melalui pemerhatian terhadap Laksamana Sunan. Fuh~!

3. Banyak pengetahuan baru yang diperoleh dan menyebabkan saya rajin menggodek google semata-mata nak tahu betul ke wujud warisan Manggala tu? Ngee..

4. Buku ni memang antara edisi-buku-susah-letak. Tak rasa nakskip Kat mana-mana pun sebab ceritanya memang membangkitkan semangat ingin tahu sehingga ke mukasurat terakhir. :D

5. Okey, next!

P/s: Terima kasih sekali lagi Cik Pah. :D

0 comments:

Post a Comment

 

.:my next playground:. Template by Ipietoon Blogger Template | Gadget Review