Sunday, April 29, 2012

Versus - Hlovate

Posted by Hajar at 10:00 PM
 

Tajuk: Versus
Penulis: Hlovate
Penerbit: Jemari Seni Sdn. Bhd.
Harga: RM19.00
Sabah/ Sarawak: RM 22.00
Halaman:  432 mukasurat
ISBN: 9789675118333

The hardest battle is when you're against yourself - Ashraff Omar

Setelah 2 tahun buku ni tersimpan elok dalam rak buku saya, akhirnya tergerak juga hati nak koyakkan plastik dan baca kembali Versus ni. :)

Kalau anda mengharapkan cerita yang manis bergula untuk Versus, lupakan sajalah niat anda itu. Sebab Versus ni mengajak kita merenung dan muhasabah diri untuk jadi individu yang lebih baik. Kekadang rasa macam masuk kelas tazkirah setiap pagi Jumaat pulak masa membaca Versus ni. Alhamdulillah. :)

Versus mengisahkan perjalanan dua individu berbeza, Ashraff Omar (AO) dan Minn Edina (Minn) untuk jadi insan yang lebih baik. Kita boleh nampak macam mana payahnya perasaan Minn bila terpaksa meninggalkan dunia skaters dan mengubah diri daripada Ed'Sassin kepada Minn Edina. Begitu juga dengan  AO yang pada mulanya mencari dan memperbaiki diri kerana seorang Minn Edina. Tapi kemudiannya bila menyedari perubahan yang dilakukan takkan kekal lama hanya kerana disebabkan oleh sesuatu, AO berniat memperbaiki diri untuk menjadi insan cemerlang di dunia dan akhirat. :) Dan semestinyalah kan diselitkan juga kisah cinta terpendam antara Minn dan AO dalam kisah ni. Ada Ked Flop (Ked's Story, Pelangi) juga terselit dalam ni. Dapat juga tahu macam mana pengakhiran kisahnya dengan Nawal. Hehe.

Satu yang ditekankan dalam naskhah ini adalah definisi 'baik'. Apa definisi baik tu pada diri kita? Adakah dengan cukup solat lima waktu (walaupun di akhir waktu) tu dah di kira baik? Atau, bila kita berjaya meninggalkan segala yang dilarang dan buat apa yang dituntut tu dah dikira sebagai baik? Sama-samalah kita cari jawapannya. :)

Komen saya: Bukan senang nak jadi baik. Lebih-lebih lagi bila kena menahan godaan nafsu dan terpaksa meninggalkan perkara-perkara yang dah terbiasa dibuat. Saya tertarik dengan sedikit catatan yang tertulis di muka depan buku ini : Berubahlah walaupun payah. Berubahlah ke arah hidup lebih indah. Hidup dan masa muda sekali cuma. Sanggup nak sia-siakan tanpa redha-NYA?  Renung-renungkanlah. Tahniah untuk Hlovate yang tak pernah gagal buat saya berfikir setiap kali membaca bukunya. :)

  




1 comments:

جزمين @ ملور said...

this novel is a vr good reading if one is considering try to improvise oneself towards a 'better' person - better in the true Islamic term or concept. May b we thought tat we are 'good' oredi coz ... ah i solat 5x a day, fasting during ramadan, read Al-Qur'an but is that 'good' enough? wat about our niat /nawaitu? our daily conversation? our attitude towards those around us etc etc ...
yeah it's not easy for both Minn & AO to 'change' but they learnt along the way n manage to do so ... 'mengislahkan diri'

hmmm ... sgt 'like' cara AO propose nk menikahi Minn - sweet- skype with Ked as the moderator!! after discussing with his & Minn's parents!

really enjoy reading this - vr entertaining not heavy - so sangat sesuai di bace utk sume golongan esp remaja - membaca novel but at the same time as Hajar mention mcm attend kelas Tazkirah - as usual superb writings fr Hlovate.

P/s: reread this novel numerous times tanpa boring!

Post a Comment

 

.:my next playground:. Template by Ipietoon Blogger Template | Gadget Review