Saturday, November 30, 2013

My Indo Chick - Marissa

Posted by Hajar at 11:56 PM
Tajuk: My Indo Chick
Penulis: Marissa
Penerbit: Penerbitan Karyaseni Sdn. Bhd.
Harga: RM19.00
Sabah/ Sarawak: RM 22.00
Halaman: 439 mukasurat
ISBN: 9789670246598

Indah Natasha (Indah) dan Tengku Azray (Ray) sudah tiga tahun menyulam kasih. Tapi kebanyakan masanya mereka ni tak nampak macam pasangan bercinta pun. Ray lebih suka bersikap lepas tangan sebab padanya tak ada orang lain yang berkenan pada Indah tu. Hanya dia aja yang pandang dan 'nampak' Indah. Angkuh sungguh. Mujurlah Indah ni pun jenis penurut, tak pandai nak membantah. Mungkin itu antara penyebab hubungan mereka ni mampu bertahan lama walaupun hakikatnya Ray ni jadi pujaan ramai pelajar perempuan di kolej mereka.

Indah ni sebenarnya tak suka bila tahu dia kena menjalani latihan praktikal di sebuah syarikat rakaman (Prime Rekod) dan kena berurusan dengan artis. Bila disuarakan pada Ray, hanya nasihat dan kata-kata semangat yang dihulurkan agar Indah akur dengan pilihan tempat praktikal yang telah diatur oleh pihak kolej. Ugutan Indah semuanya pada Ray semuanya tak lut. Yakin sangat tak ada orang lain yang bakal berkenan pada Indah dan Indah akan tetap setia padanya. Heh.

Hari pertamanya di Prime Rekod membawa Indah berkenalan dengan Gibran. Gibran menyangkakan Indah gadis dari seberang. Siap bercakap loghat Indonesia lagi. Haha. Rupanya Gibranlah yang bakal jadi penyelia Indah sebab Indah bakal jadi pembantu peribadi (PA) Gibran sepanjang tempoh praktikalnya di Prime Rekod.

Kalau nak bandingkan Ray dengan Gibran ni memang macam langit dan bumi. Ray sangat kasar dan kadangkala suka menengking. Tapi Indah tau Ray memang bukan jenis lelaki yang pandai nak tunjukkan kasih sayangnya. Walaupun jenuh kawan-kawan menasihati, Indah tetap setia dengan Ray. Dia percaya perilaku Ray mampu dibentuk dengan kesabarannya. Berbeza pula dengan Gibran, layanannya pada Indah memang gentleman. Boleh cair dibuatnya. Dan Gibran selalu jadi tempat Indah meluah rasa bila tak puas hati dengan Ray.

Antara Ray dan Gibran, siapa akhirnya yang jadi pilihan Indah?   
 
Komen saya: Saya tak tahulah kenapa, sama ada saya yang dah terkurang deria rasa atau memang karya penulis ni yang kurang rencah. Selepas Teduhan Kasih memang belum ada lagi karya penulis yang mampu melekat dalam hati. Ceritanya memang manis dan santai cuma mungkin bukan 'makanan' saya. Apa pun, tahniah buat penulis atas kelahiran buku terbarunya ini. Saya menanti kisah-kisah lain yang mungkin setara atau lebih baik daripada Teduhan Kasih. :)   

0 comments:

Post a Comment

 

.:my next playground:. Template by Ipietoon Blogger Template | Gadget Review