Sunday, November 17, 2013

Awek Pisang Goreng - Syah Shah

Posted by Hajar at 9:36 PM
Tajuk: Awek Pisang Goreng
Penulis: Syah Shah
Penerbit: Idea Kreatif Publication
Harga: RM23.00
Sabah/ Sarawak: RM 26.00
Halaman:  504 mukasurat
ISBN: 9789671192573

Bila dah masuk umur 30-an dan masih bujang memang 'masak'lah nak menjawab soalan-soalan cepumas. Lebih-lebih lagi daripada ibu sendiri. Itulah yang terpaksa dihadapi oleh si Firdaus Hamizan a.k.a Daus. Hidupnya memang berteman kerja yang tak pernah habis. Sampai kadangkala nak balik kampung pun tak sempat. Haish. Manalah mak dia kat kampung tu tak risau?  

Tapi, pertemuan pertamanya dengan Husna, si gadis penjual pisang goreng merubah segalanya. Siapa sangka 'awek pisang goreng' yang berpenampilan biasa-biasa tu mampu membuat Daus jatuh cinta pandang pertama? Phew. Pertemuan demi pertemuan selepas itu membuatkan Daus mengambil tindakan drastik. Ibu bapa Husna ditemui untuk meminta izin berkawan. Memang gentleman tapi Husna yang terkejut haruslah menolak mentah-mentah hasrat Daus ni. Hish, memang kerja gila!

Bila dah suka Daus peduli apa. Diatur rancangan untuk ibunya datang merisik Husna. Husna yang panik dan mula tertekan dengan kata-kata orang sekeliling mendesak Daus untuk melamar salah seorang kakaknya. Malulah, macam tak sabar nak bersuami sedang kakak-kakaknya masih belum berumahtangga. Husna lupa agaknya hakikat jodoh dan rezeki tu. Hmm.. Berkat pujukan kakak-kakak Husna, akhirnya lamaran Daus diterima.

Saat Husna dah mula lembut hati untuk menerima Daus dalam hidupnya, datang pula si pembawa onar yang membawa kisah lampau yang agak kurang enak didengar. Hish. Walaupun sudah diasuh hatinya untuk percaya dengan 'petunjuk' yang diberikan, Daus tetap curiga dengan apa yang disampaikan ke telinganya. Jadi, jalan manakah yang harus dipilih Daus?

Haish, bunyi macam sadis. Tapi percayalah, tak sadis mana pun. :P

Komen saya: Comel. Tapi sweet overdose. Dah lama saya tak baca buku yang boleh buat saya tersengih-sengih sendiri. Hihi. Rasanya kali terakhir buat kerja macam ni masa baca Baju Melayu Hijau Serindit. Kisah biasa yang santai tapi bisa buat kita tersenyum sendiri. Hihi.  Suka dengan ayat-ayat hiperbola dalam buku ni. Antaranya:

"Aku bg senyuman paling manis yang aku boleh bagi. Bukan setakat gula berlori-lori aje, siap madu lebah, gula kabung, gula merah, gula melaka,sirap mapel semua sekali aku taruh. Sangat-sangat manis." - m/s 39

"Ah, belasah! Janji sweet. Sweetla sangat... Kalau aku dengar orang lain cakap macam ni, mesti aku dah muntah warna-warni tujuh baldi." - m/s 208

LOL. Tahniahlah Encik Penulis atas kelahiran buku bercetak pertama ini. Lepas ni kami menanti si bad boy Fawwaz pulak. :)

2 comments:

kak na said...

salam hajar,
akak baru abes bc,senyum sorang2...
cerita santai yg bnyk pengajaran yg boleh di cerna dari kisah ini n pada akak penulis lelaki lebih terbuka part manis bergula,based on pengalaman kot haha
yes mmg akak tunggu fawwaz yg nakal tu,apa pun tahniah utk syah

Hajar said...

kak na:
Salam kak na. Maaf, baru ada kesempatan nak reply. Haish..
Buku ni memang berjaya buat saya senyum-senyum dari awal sampai akhir. Dah macam orang tak betul dah. Haha. :)

Post a Comment

 

.:my next playground:. Template by Ipietoon Blogger Template | Gadget Review