Friday, April 5, 2013

Kapal Terbang Kertas - Hasliza Ismail

Posted by Hajar at 10:50 PM

Tajuk: Kapal Terbang Kertas
Penulis: Hasliza Ismail
Penerbit: Kaki Novel Enterprise
Harga: RM16.00
Sabah/ Sarawak: RM 19.00
Halaman:  349 mukasurat
ISBN: 9789675067310


Suriani dibesarkan oleh ibu saudaranya (Mak Som) setelah pemergian kedua ibu bapanya. Hidup dalam kongkongan Mak Som membuatkan Suriani terpaksa melupakan cita-citanya untuk menyertai TUDM bersama-sama Mahadi, walaupun keputusan peperiksaannya cemerlang. Dengan berat hati, Mahadi terpaksa juga meneruskan cita-cita mereka berdua walaupun tanpa Suriani. Namun Mahadi berjanji yang dia akan kembali suatu hari nanti untuk membawa Suriani keluar dari kongkongan Mak Som.

Rupanya Mak Som sudah ada rancangan sendiri. Disebabkan angan-angannya untuk hidup mewah, Mak Som berhajat untuk menjodohkan Suriani dengan Salleh, seorang lelaki yang agak berharta dan agak berumur untuk Suriani. Untuk menolak memang agak mustahil sebab Suriani terikat dengan budi baik Mak Som yang sudi untuk membesarkannya.

Bila mengetahui niat sebenar Mak Som, jiwa muda Suriani mula memberontak. Suriani mengambil keputusan untuk melarikan diri dengan niat untuk memperbaiki kehidupan mereka sekeluarga. Dia berjanji akan kembali semula ke kampung untuk membalas jasa-jasa Mak Som.

Pertemuan Suriani dengan Ian Emran di kala Suriani hilang arah waktu mula-mula sampai ke Kuala Lumpur banyak membawa perubahan dalam hidup Suriani.  Dari seorang gadis naif yang bekerja sebagai pelayan restoran akhirnya menjadi pembantu setiausaha di pejabat Ian Emran. Hubungan baik mereka juga turut jadi buah mulut kakitangan pejabat Ian Emran yang akhirnya turut membuat Ian Emran mengakui perasaanya pada Suriani. Fuh.

Jadi, siapa pilihan Suriani? Masihkan Mahadi yang ditunggu oleh Suriani atau Ian Emran si penyelamat jadi pilihan? Saya suka cara penulis menyelesaikan konflik cerita ini. Ringkas dan tak meleret-leret. :)


Komen saya: Kisah ni cuma kisah yang biasa dengan konflik yang ringan. Memang bukan pilihan buat pembaca yang gemarkan konflik tahap ekstrim. Hehe. Cuma saya agak terganggu dengan fakta yang mengelirukan. Jadi buat penulis sekalian, sekalipun anda menulis kisah fiksyen, sila pastikan fakta yang ditulis itu betul. Logik dan realistik itu harus seiring dengan fiksyen. yang ditulis. Bukan hentam keromo saja. :) Anyway, tahniah buat penulis. Saya dengar khabar yang naskhah ini juga bakal divisualkan selepas Mencari Jalan Ke Syurga. All the best untuk Kak Hasliza. :)

2 comments:

Fatonah Rahim said...

assalam... selalu baca review dari blog awak,
buat panduan sebelum membeli..hihi

salam perkenalan.

Jemput singgah rmh saya ya..

fatonahzotas.blogspot.com

Hajar said...

Fatonah Rahim :

waalaikumussalam.

Terima kasih dan selama perkenalan juga. :)

Post a Comment

 

.:my next playground:. Template by Ipietoon Blogger Template | Gadget Review