Thursday, February 16, 2012

Kampung Girl - Umi Kalsom

Posted by Hajar at 9:31 PM


Tajuk: Kampung Girl
Penulis: Umi Kalsom
Penerbit: Karyaseni Enterprise
Harga: RM 21.00
Sabah/ Sarawak: RM 24.00
Halaman: 547 mukasurat
ISBN: 9789670246130

Antara buku yang buat saya enjoy membaca hingga ke akhirnya. :)

Kisah si egois Ashraf Khairi (Ashraf) yang bermati-matian menolak Ainnur Azmi (Ain) untuk dijodohkan dengannya. Diorang berdua ni sepupu. Ashraf ni pula memang sejak azali suka pandang rendah pada orang kampung, lebih-lebih lagi pada si Ain yang suka menempel dengan dia dari zaman kanak-kanak lagi. Serius memula baca memang rasa sangat 'annoying' dengan Ashraf ni. Ego tak bertempat. Sebab dia rasa Ain tu orang kampung, tak sepadan dengan dia (mungkin tak belajar tinggi macam dia), jadi memang awal-awal lagi Ain tu bukanlah calon utama pilihannya untuk dijadikan isteri.

Ain ni pula memang kuat semangat. Sejak dari zaman remaja lagi dia memang syok sangat dengan Ashraf ni. Jadi bila Puan Mazlin (ibu Ashraf) bercadang untuk jodohkan Ain dengan Ashraf, memanglah Ain terima dengan tangan terbuka kan? Dalam masa yang sama Ain berpakat dengan semua ahli keluarga terdekatnya supaya merahsiakan pekerjaannya sebagai guru tu daripada Ashraf. Yela, Ashraf kan suka pandang rendah pada orang kampung? Dia memang tak pernah ambil tahu tentang sepupu dia yang seorang ni. Jadi jangan pelik bila dia tak tahu yang Ain tu graduan dari New Zealand.

Lawak masa scene Ashraf kantoi dengan Ain kat office tu. Kononnya nak buat Ain batalkan pertunangan bila kenalkan Ain dengan girlfriend upahan dia tu. Alih-alih rupanya si girlfriend upahan merangkap setiausahanya tu kawan baik Ain dari zaman kanak-kanak. Haha.

Bila terserempak dengan Faisal yang memang syok gila dengan Ain kat airport terus Ashraf mengaku yang dia bakal suami Ain. Nampak sangat egonya tu. Haih.

Elok je lepas majlis perkahwinan diorang ni, Ashraf dapat tahu yang Ain tu graduan Victoria University. Malu juga la. Tapi dia kan ego. Makin banyak pulak ayat-ayat menyakitkan hati keluar dari mulut dia. Sabar sungguh Ain melayan kerenah si Ashraf ni. Memang sabar yang berbaloi bila Ashraf dah jatuh tergolek-golek dengan Ain. :)

Siapa yang berjaya buat Ashraf berubah? Macam mana pula dengan Faisal? Ada juga scene gaduh-gaduh 'manja' Ashraf-Faisal dalam buku ni.

Bacalah, tak rugi! :)

Komen saya : Serius kagum dengan Ain! Betul la tu, kuasa cinta boleh buat kita kuat menghadapi segala cabaran. Tahniah Umi Kalsom untuk kisah yang santai dan manis ini. :)

4 comments:

umi kalsom said...

thanks for the review sis.
happy sebab sis boleh enjoy smpai ke akhir cerita dengan cerita yang biasa-biasa ni. Alhamdulillah. :)

Hajar said...

ur welcome and thanks for dropping by. :)

athyrah Azman said...

me too. enjoying dis novel!

Hajar said...

athyrah azman:
Kan? Cuma saya tak ikuti siri dramanya. :)

Post a Comment

 

.:my next playground:. Template by Ipietoon Blogger Template | Gadget Review