Friday, February 24, 2012

Jula Juli Bintang Tujuh - Adileah

Posted by Hajar at 1:40 PM


Tajuk: Jula Juli Bintang Tujuh
Penulis: Adileah
Penerbit: Jemariseni Sdn. Bhd.
Harga: RM 20.00
Sabah/ Sarawak: RM 23.00
Halaman: 453 mukasurat
ISBN: 9789675118791

Suria, bekerja sebagai dayang di Istana Seri Gemilang. Nekad untuk cari pengalaman bekerja di istana walaupun ibu dan ayah Suria ni sebenarnya mengusahakan ladang bunga di Cameron Highlands. Menariknya, Suria ni ada penyakit gagap yang hanya akan datang menyerang bila dia terkejut.

Nak dijadikan cerita, awal-awal bekerja di Istana Seri Gemilang ni Suria dah tertangkap oleh Ilham, si pembantu peribadi Tengku Aris (bakal Raja Muda) dan merangkap Pengarah Kediaman Aris, bila Suria buat satu kesilapan masa majlis sambutan hari lahir Tengku Aris. Ilham ni seorang yang agak perfectionist. Jadi, bila nampak kesalahan kecil yang dilakukan oleh Suria, memang kena marah la Suria. Walaupun selalu dimomokkan oleh pekerja istana yang lain yang Ilham tu dingin dan 'heartless', tapi bila dengan Suria Ilham jadi tak boleh nak marah. Ada yang kata muka Suria tu muka kesian, itu sebab agaknya Ilham tak boleh nak marah.

Rupanya dalam diam ada hati dah terpaut. :) Mujurlah Ilham ni bukan jenis yang jaga gengsi dan ego, nak menafikan rasa hati sendiri. Walaupun dia masih lagi dibayangi oleh kenangan silamnya, Ilham tetap cuba untuk berbaik-baik dengan Suria.

Selepas kematian ibu bapa Suria, banyak musibah yang datang kepadanya. Lebih-lebih lagi selepas Suria mengambil kotak yang disimpan oleh ayahnya di peti keselamatan bank. Rupanya ada sesuatu yang diburu daripada Suria dan keluarganya. Bila ibu dan ayah Suria meninggal dunia, Surialah satu-satunya harapan mereka untuk dapatkan apa yang dihajatkan itu. Kebakaran rumah orang tua Suria tu pun adalah perbuatan khianat sebenarnya.

Siapa agaknya yang bertanggungjawab itu? Siasatan Ilham pula kata perbuatan khianat tu angkara orang terdekat Suria. Tapi siapa? Abun abang susuan Suria? Atau Baha, kawan dunia akhirat Suria dan Abun?

Ilham memang jadi superhero untuk Suria nampaknya. Saya suka pengakhiran yang berjaya buat Suria kenakan Ilham tu. Manis! =)

Komen saya: Kisah ini adalah satu kisah yang agak comel pada pandangan saya. Walaupun bukan kisah percintaan 'fairy tale' antara putera raja dan orang biasa, tapi ia berjaya dilakarkan dengan manis sekali. 'Chemistry' yang terjalin antara Suria dan Ilham tu buat kita rasa sayang nak letak buku. :)

0 comments:

Post a Comment

 

.:my next playground:. Template by Ipietoon Blogger Template | Gadget Review