Monday, March 30, 2015

Biarkan Aku Menangis

Posted by Hajar at 9:29 PM
Biarkan Aku MenangisBiarkan Aku Menangis by Norhayati Berahim
My rating: 3 of 5 stars

Penerbit: NB Kara Sdn. Bhd.
Harga: RM 21.50
Sabah/ Sarawak: RM-
Halaman:  563 mukasurat
ISBN: 9789834211523

29-03-2015

Akhirnya tamat juga membaca buku pinjam ni. Hihi. Kisah ini agak mengganggu emosi. Itu sebabnya lama sangat buku ni tersimpan dalam senarai pending. :)

Perkahwinan Sarah dan Amrin memang nampak bahagia walaupun belum dikurniakan cahaya mata setelah 7 tahun berkahwin. Sungguh pun Amrin tak pernah kisah dengan situasi keluarga kecilnya, namun bila selalu diasak oleh ibu sendiri tentang anak, sedikit sebanyak terusik juga keegoannya sebagai seorang lelaki. Lebih-lebih lagi kata Amrin, mustahillah dia itu mandul kerana adik beradiknya sebelas orang. Ergh, tipikal lelaki ego!

Kerana keegoannya itu juga Amrin bersetuju untuk menerima cadangan ibunya untuk berkahwin dengan Kartika. Haish. Kesian Sarah. Kerana hormatkan suami dan ibu mertua yang tak pernah mengiktiraf kedudukannya sebagai menantu, diturutkan juga walau hatinya terluka.

Setelah berkahwin baru Amrin sedar bahawa bukan mudah nak mengurus dua isteri. Kartika yang kononnya sanggup beralah mula menunjukkan belang selepas berkahwin dengan Amrin. Makin naik tocang pula bila Wan Khatijah sentiasa jadi penyokong kuat atas setiap permintaan dan kehendaknya. Huh. Mujurlah Sarah ni jenis wanita berdikari. Sentiasa beralah. Namun, sampai bila agaknya Sarah mampu bertahan dengan kerenah madu dan ibu mertua yang tak pernah mahu mengalah tu?

Komen saya:

1. Jujurnya kalau diikutkan sisi hati yang jahat ni saya harapkan kesudahan yang lebih membahagiakan buat Sarah. Biar Amrin tu pulak yang sengsara. :P

2. Tapi mujurlah diselamatkan oleh kesudahan yang setimpal buat Kartika. Inilah agaknya balasan untuk orang yang suka permainkan hukum. Ingat gelaran ustazah tu lesen untuk permainkan hukum Allah ke?

3. Wan Khatijah tu pun 'sekapal' je dengan Kartika. Tak tahu nak bersyukur. Tak reti nak hormat suami. Alahai. Sekali dapat balasan 'cash' baru tahu langit tu tinggi ke rendah. X(

4. Seperti biasa penulis tak pernah lupa menerapkan unsur-unsur kekeluargaan dalam setiap karyanya. Kita dapat lihat yang hubungan kekeluargaan antara keluarga Sarah dan keluarga Amrin (terutamanya Haji Kasman) tetap terjalin dengan baik walaupun Wan Khatijah tak pernah mengiktiraf Sarah sebagai menantu.

5. Apa pun terima kasih buat penulis atas garapan penuh emosi ni. Lepas ni tak tahulah sanggup lagi atau pun tidak nak membaca kisah sebegini. Hihi. :P

6. Terima kasih daun keladi tuan punya buku. Lain kali boleh pinjam lagi. ;)

View all my reviews

0 comments:

Post a Comment

 

.:my next playground:. Template by Ipietoon Blogger Template | Gadget Review