Saturday, January 31, 2015

Saranghaeyo Arumi

Posted by Hajar at 10:06 PM
Saranghaeyo, ArumiSaranghaeyo, Arumi by Rose Harissa
My rating: 3 of 5 stars

Penerbit: PTS Litera Utama Sdn Bhd
Harga: RM18.00
Sabah/ Sarawak: RM 20.00
Halaman:  365 mukasurat
ISBN: 9789674080914


Sekarang barulah saya tau kenapa anak-anak remaja dok meroyan bila Kak Rose tak sambung lagi cerita ni. Hikhik..

31-01-2015

Sebagai pelajar baru di kolej Aiyani terpaksa menghadapi cabaran dan denda daripada pelajar senior atas kesalahan yang dilakukannya. Salah satunya adalah Aiyani terpaksa mendapatkan tandatangan Arumi Aisy (Arumi) pelajar lelaki terhangat (dan bersikap dingin) di kolej tersebut. Tanpa Aiyani sedar, rupanya Arumi adalah pelajar yang telah dilanggarnya ketika kalut untuk menghadiri minggu orientasi.

Rentetan peristiwa itu, pertemuan mereka berdua tak pernah berlangsung dalam keadaan aman. Arumi pula seolah-olah seronok dapat ‘membuli’ Aiyani. Walaupun dikategorikan sebagai pelajar bermasalah, Arumi sebenarnya berjaya mengumpul peminatnya sendiri. Jadi, ramai yang cemburu bila Aiyani selalu dapat ‘perhatian’ Arumi. Haha.

Perkenalan Arumi dengan keluarga Aiyani mula mengubah perspektif Aiyani terhadap Arumi. Nampak sangatlah si Arumi ni kurang kasih sayang bila mak Aiyani pun dibolot macam emak sendiri. Haha. Hubungan mereka juga makin rapat tak lama kemudian. Namun, bila Aiyani sudah bersedia untuk menerima Arumi sebagai teman istimewa, Arumi kehilangan sebahagian memorinya. Aduhai, memang drama Korea habis. :P

Komen saya:

1. Saya kira ini adalah percubaan berani penulis menulis kisah sebegini di tengah kehangatan gelombang hallyu di kalangan anak-anak remaja. Jadi tak pelik bila anak-anak gadis itu ‘meroyan’ bila Kak Rose belum sambung lagi kisah Arumi ni. Hikhik..

2. Kisah ini mengingatkan saya kepada drama bersiri Korea. Sebab adegan-adegan yang dipaparkan memang sangat familiar untuk penggemar drama Korea seperti saya. Ahaks.

3. Suka elemen kekeluargaan dan persabahatan yang diterapkan. Juga semangat juang untuk menggapai apa yang diimpikan.

4. Saya dok tertanya-tanya ni, siapa agaknya pengirim surat hitam yang diterima Arumi tu?

5. Mari kita sama-sama bertabah menantikan sambungannya ya? Moga penulis dikurniakan ilham dan kesempatan untuk menyambung kembali kisah ini ;)

View all my reviews

0 comments:

Post a Comment

 

.:my next playground:. Template by Ipietoon Blogger Template | Gadget Review