Thursday, May 29, 2014

Venom Suria

Posted by Hajar at 1:09 PM
Tajuk: Venom Suria
Penulis: Mazni Aznita
Penerbit: Buku Prima
Harga: RM25.90
Sabah/ Sarawak: RM 28.90
Halaman: 700 mukasurat
ISBN: 9789670342405

Suria Baharom (Suria) merupakan seorang wartawan jenayah. Seorang gadis yang ceria, periang dan pastinya sangat berdedikasi dalam menjalankan tugasnya. Kejadian penculikan dan pembunuhan gadis-gadis secara misteri yang berlaku sangat menarik minat Suria untuk mengikuti dan mengupas kes ini. Rasa seperti ada sesuatu yang mengikatnya. Tapi apa? Tak lama kemudian Suria kerap mengalami mimpi-mimpi pelik dan yang paling menarik, Suria menerima email misteri berupa gambar-gambar di tempat kejadian pembunuhan yang sedang disiasat oleh pihak polis. Siapa yang menghantarnya sedangkan pihak polis sendiri tidak mempunyai gambar-gambar itu? Walaupun ditentang keras oleh ayahnya, Suria tetap berdegil mahu mengikuti kes ini.

Kehadiran Tuan Izwan, pegawai polis yang berpangkat inspektor itu sedikit sebanyak berjaya menghalang keghairahan Suria untuk membantu menyelesaikan kes pembunuhan itu. Mereka berdua ni memang tak pernah ngam. Apa tidaknya, Izwan ni sangat dingin dan adakalanya panas baran jika keinginannya tidak dipatuhi. Jadi, mereka selalu bertekak dalam menegakkan pendapat masing-masing untuk menyelesaikan kes ini. Tanpa mereka sedari kes ini sebenarnya merapatkan hubungan mereka. Dalam diam, kedinginan Izwan rupanya mengikat hati Suria walaupun dalam masa yang sama Suria berhubungan rapat dengan Nazrul, pegawai atasannya di stesen TV KZM.

Dalam masa yang sama tidak dilupakan kewujudan watak-watak lain yang ditampilkan. Setiap dari mereka ada kisah dan sejarah tersendiri yang berhubung kait dengan kes pembunuhan ini. Jadi, memang tak boleh nak buat lompat kijang masa baca buku ni. Nanti tak faham perjalanan ceritanya. :)

Kata mereka:
Mahira itu asalnya seorang wanita keturunan bangsawan Ceribon, yang tidak ingin menjadi tua atau mati. Dia mengamalkan ilmu hitam tapi termakan sumpah sendiri. Terpaksa menjadi sejenis makhluk air yang dipanggil rangau. Dia tidak boleh memijak daratan kecuali dengan merasuk tubuh manusia. - m/s 607
Fakta tambahan: tubuh yang dirasuk itu hanyalah dari susur galur keturunannya sendiri. (Tiba-tiba terbayangkan The Originals dalam drama bersiri The Vampire Diaries pulak . Ngee..)

Jadi, siapa sebenarnya Mahira? Apa pula kaitannya dengan kes pembunuhan ini? Dan apa pula kaitannya dengan Suria? Memang banyak persoalan yang akan saling berhubung kait. Hehe. Nak tahu jawapannya kenalah baca. :D

Komen saya:
Ehem. Sejujurnya ini merupakan kali pertama saya membaca hasil karya penulis ini. Terima kasih atas saranan teman-teman di GR (Airina dan Kakwan) yang melobi saya untuk membeli dan membaca Venom Suria ini. Sekali baca memang susah nak letak sebab banyak rahsia di sebalik rahsia yang perlu dirungkaikan. Haaa, suspen kan? Tahniah buat penulis untuk adunan kisah yang membuat saya teruja hingga ke akhir pembacaan. :)

Suka dengan:
1. Pergerakan cerita yang pantas dan tak meleret.
2. Plot yang tersusun cantik dengan flashback yang tidak keterlaluan.
3. Rasa ingin tahu yang disemai kepada pembaca. Jadi memang tak ada rasa nak selak belakang semata-mata nak tahu penamat. (Tapi, kalau selak belakang pun tak guna sebab cerita dah habis dan penamatnya bukan typical happy ending *tangan di bahu, mata ke atas* [ampun Cik Pah!])
4. Hadif! Tak tahu kenapa saya lebih sukakan Hadif berbanding Izwan dan Nazrul. Hahaha.

Cuma, ada banyak typo dan beberapa istilah yang tak sesuai penggunaannya. Contoh yang saya jumpa adalah kegagalan penulis / editor membandingkan perkataan abad dan dekad.
Abad - jangka masa seratus tahun
Dekad - jangka masa sepuluh tahun
*Rujukan : Laman Pusat Rujukan Persuratan Melayu DBP

Nampaknya lepas ni kena skodenglah buku-buku lain hasil karya penulis ni eh? *pekup muka*

0 comments:

Post a Comment

 

.:my next playground:. Template by Ipietoon Blogger Template | Gadget Review