Friday, January 17, 2014

Dia... Isteri Luar Biasa

Posted by Hajar at 11:32 PM
Tajuk: Dia... Isteri Luar Biasa
Penulis: Umie Nadzimah
Penerbit: Penulisan Enterprise
Harga: RM24.00
Sabah/ Sarawak: RM 27.00
Halaman: 616 mukasurat
ISBN: 9789670567150

Haih, lama betul saya peram review buku ni. Haha. Bukan apa, semangat membaca sedang berkobar-kobar, jadi mood  nak menaip jadi ke laut. :P Waktu saya baca buku ni memanglah dok tertanya, apalah yang luar biasanya si Dewi Yusra (Dewi) ni? Dan bila saya baca, rasanya antara ke'luar biasa'an si Dewi ni adalah:

1. Independent. Dialah satu-satunya pewaris tunggal Cik NAB (Nasi Ayam Bonda) hasil usaha dan penat lelah arwah ibunya. Kerana itulah dia perlu jadi seberdikari mungkin.

2. Berani. Dengan selambanya Dewi pernah belasah Idham, suami kepada Eda, teman baiknya ditengah kesesakan jalanraya bila dia nampak Idham bercengkerama dengan perempuan lain di dalam kereta. Err, agak mengerikan di situ. :P

3. Unpredictable. Sebab teringin mahukan zuriat sendiri, sanggup jumpa doktor untuk buat IVF. Betul sengal! Belum kahwin abis nak dapat benih dari mana? Aduhai... 

4. Penyayang. Sanggup berhabis untuk Nina (anak Eda) walaupun terpaksa melayan mulut Nina yang ala bertih jagung tu.

5. Pemurah. Nampak je Dewi ni sombong dan kerek. Tapi ramai yang tak tahu sebenarnya Dewi amat pemurah dan tak lokek membantu bila diperlukan. :)

6. Determined dan juga degil. Kerana mahukan suami calon suami berkualiti macam Raden Amzar, Dewi sanggup bersekongkol dengan Kamarul (juga teman baiknya) buat perancangan untuk memerangkap dirinya dengan Raden Amzar.
 
7. Kalau perempuan lain, dah dapat suami dengan pakej yang hampir sempurna macam Raden Amzar tu mesti dah pegang kuat-kuat tak mahu lepas, tapi Dewi selamba je boleh 'lelong' suami sendiri pada perempuan lain sebab dia berkahwin hanya sebab mahukan zuriat. Ish, kot ye pun pemurah...*tepuk dahi*

8. Tabah. Walau teruk dikutuk oleh Kak Long Zahra sebab berkahwin dalam keadaan tergesa-gesa dengan adik kesayangannya, Dewi cool aja dengar caci maki Kak Long Zahra yang hampa tak dapat beradik-iparkan Nurul Fatiha yang kononnya sempurna dari segala segi. Heh!

9. Pemaaf. Dewi jugalah yang banyak menyokong dan membantu Kak Long Zahra bila abang ipar Raden Amzar tu buat perangai. Huh, ingat baik sangat. Rupanya..... Memang tak sangka sungguh!

10. Yang lain-lain tu kenalah baca sendiri. Haha. (Ni gara-gara otak dah blank, tak dapat nak recall selebihnya. :P)

Komen saya:  Bila baca kisah ni serta merta teringat kisah penyanyi Madonna yang juga berkehendakkan zuriat sendiri suatu ketika dulu. Haha. Memang betullah, kadang-kadang manusia boleh jadi obses dengan kehendak sendiri. Sanggup je buat perkara di luar norma semata-mata untuk mencapai apa yang diingini. Phew. Seronok baca kisah ni. Cuma sedikit teguran untuk penggunaan perkataan berbahasa Inggeris. Bagi saya, kalau kita sendiri tak yakin, lebih baik gunakan bahasa Melayu. Lebih molek. :) Apa pun, terima kasih dan tahniah Kak Umie Nadzimah atas kelahiran buku yang menghiburkan ini.  Moga lebih banyak lagi kisah yang bakal dilakarkan selepas ini. :)

P/s: Tahun ni saya dah mula nak cuba review gaya bebas. So please bear with me. :P  

1 comments:

Unknown said...

Ai Haja! 5 bintang tuk cite ni! Besttt!!!

Post a Comment

 

.:my next playground:. Template by Ipietoon Blogger Template | Gadget Review