Sunday, October 7, 2012

Min, Kopi & Zzzzz - Kamisah Majid

Posted by Hajar at 2:56 PM
Tajuk: Min, Kopi & Zzzzz
Penulis: Kamisah Majid
Penerbit: JS Adiwarna
Harga: RM17.00
Sabah/ Sarawak: RM 19.00
Halaman: 196 mukasurat
ISBN: 9789670201566

Yasmin (Min) baru mendaftarkan diri ke sekolah berasrama penuh. Masalah utama Min bila memasuki sekolah berasrama ini adalah, tabiat tidur yang terbawa-bawa dari rumah.  Dia seringkali tertidur waktu kelas sedang berlangsung. Malah, bukan Min saja, rakan-rakannya yang lain turut mengalami masalah yang sama. Akibat masalah tidur ini, Min dan rakan-rakannya selalu didenda oleh guru dan warden.

Menyedari masalah tidur itu menyebabkan prestasi pelajaran mereka merosot, Min dan rakan-rakannya bertekad untuk mencari jalan penyelesaian. Mereka cuba untuk meminum kopi yang kononnya ada pelbagai khasiat sampingan untuk kesihatan mereka. Di samping itu, Min turut memberikan idea untuk menjual dan menjadi pembekal kopi untuk rakan-rakan penghuni asrama yang menghadapi masalah seperti mereka.

Perniagaan sembunyi-sembunyi mereka itu menimbulkan kecurigaan Mastura dan Siti Asiah, dua orang pengawas yang dengki dengan Min dan rakan-rakannya. Mereka sangka Min dan rakan-rakan cuba mengedar dadah di asrama. Lalu, bermulalah siasatan dan intipan mereka untuk membongkar kegiatan Min dan rakan-rakan.

Berjayakah misi kedua pengawas itu? Atau adakah Min masih mampu menyimpan rahsia perniagaan mereka daripada pengetahuan warden dan Puan Pengetua?

Komen saya: Sebuah bahan bacaan santai yang mampu membuat kita tersenyum dan ketawa dengan telatah Min dan rakan-rakannya. Sesuai untuk dihadiahkan kepada adik-adik remaja yang dahagakan bahan bacaan yang berunsurkan nilai-nilai positif. :)   

2 comments:

Mimie Damia said...

thanks :)-kamisah majid

Hajar said...

Mimie Damia:
U r welcome. Terima kasih sebab sudi singgah ke sini. :)

Post a Comment

 

.:my next playground:. Template by Ipietoon Blogger Template | Gadget Review