Saturday, October 6, 2012

Koleksi Cerita Adam Kecil - Hari Sukan

Posted by Hajar at 10:58 PM

Tajuk: Koleksi Cerita Adam Kecil - Hari Sukan
Penulis: Ashadi Zain/ Fred Suriya/ Azlin Ahmad Zabidin
Penerbit: PTS One Sdn. Bhd.
Harga: RM19.90
Sabah/ Sarawak: RM21.90
Halaman:  112 mukasurat
ISBN: 9789674010591

Buku ini sebenarnya dibeli untuk dihadiahkan kepada anak buah saya. Tapi bila melihatkan warna-warna ceria dalam ilustrasi buku ni buat saya terpanggil sama untuk membaca. :P Rasanya Koleksi Cerita Adam Kecil ni dah ada beberapa siri tapi saya tak pasti Hari Sukan ni koleksi yang keberapa.

Yang menariknya, ada 5 buah kisah yang berturutan dalam buku ini. Semuanya berkaitan hari sukan sekolah yang bakal ditempuhi oleh Adam dan rakan-rakannya.

 Dipetik daripada blurb belakang buku;

1. Bertukar rumah sukan - Hari sukan kembali lagi. Semua murid gembira dengan berita itu. Namun ada sesuatu yang mereka tidak suka. Mereka perlu bertukar rumah sukan. Bagaimana? Adakah mereka perlu beli baju sukan baru?

2. Rumah Biru - Adam masuk ke rumah biru. Dia berlatih berkawad bersungguh-sungguh bagi memastikan pasukannya menang. Semasa berlatih, ada sesuatu yang berlaku kepada Adam. Apa yang terjadi?

3. Dihempap Mona - Kaki Adam bengkak akibat dihempap Mona. Terukkah kecederaan Adam?

4. Tok Tam Tukang Urut - Dia mahu sorok dari ayah dan ibunya berkenaan kakinya yang bengkak. Namun, Puan Aina nampak kaki Adam. Encik Azlan membawa Adam berjumpa Tok Tam Tukang Urut. Dapatkah Adam menahan sakit semasa diurut? 

5. Hari Sukan - Akhirnya hari sukan tiba. Semua murid bersungguh-sungguh menyokong pasukan masing-masing. Adam terpaksa menggantikan Wai Keong yang tercedera. Dapatkah Adam memastikan pasukannya menang?

Komen saya: Buku ni memang sesuai sangatlah kalau nak hadiahkan pada adik-adik kecil yang dah pandai membaca. Dalam buku ni bukan setakat teks saja, malah ada juga ilustrasi berwarna-warni yang pasti menarik minat si cilik untuk membaca. :)

0 comments:

Post a Comment

 

.:my next playground:. Template by Ipietoon Blogger Template | Gadget Review