Sunday, October 7, 2012

Kami Dah Kahwinlah! - Lisa Muhamad

Posted by Hajar at 9:26 PM

Tajuk: Kami Dah Kahwinlah!
Penulis: Lisa Muhamad
Penerbit: Penulisan Enterprise
Harga: RM18.00
Sabah/ Sarawak: RM 21.00
Halaman: 413 mukasurat
ISBN: 9789671120835

Sara Cempaka (Sara) dan Raqib Aryan (Aryan) adalah dua orang sepupu yang saling jatuh cinta. Walhal dari zaman kanak-kanak, hubungan mereka bukanlah rapat mana pun. Langsung tak pernah bertegur sapa dan hanya mampu jeling-menjeling antara satu sama lain. Tak sangka bila keduanya dapat melanjutkan pengajian di tempat yang sama, hubungan yang sepatutnya terbatas antara keluarga berlanjutan menjadi bibit-bibit cinta.

Kalau mengikut adat perpatih, mereka dilarang berkahwin kerana keduanya adalah dari suku yang sama (emak Aryan dan emak Sara adik beradik). Oleh kerana nenek mereka, Saripah yang kuat berpegang kepada adat Negeri Sembilan tu, mereka terpaksa merahsiakan perkahwinan mereka daripada pengetahuan keluarga sehingga waktu yang dirasakan sesuai.

Mereka sangkakan mereka dah cukup licik untuk menipu pandangan keluarga, malangnya Maksu Mimie dan Elman (adik Aryan) lebih cekap menghidu rahsia yang mereka simpan. Mereka berdua inilah yang banyak jadi tukang 'cover' bila Aryan dan Sara nyaris-nyaris terperangkap dengan ahli keluarga mereka, lebih-lebih lagi Nenek Saripah.

Bila Nenek Saripah dah mula mengaturkan jodoh buat cucu-cucu kesayangannya itu, pendirian Aryan mula goyah. Lebih-lebih lagi bila Sara disahkan mengandung. Aryan berhasrat untuk berterus terang dengan Nenek Saripah walaupun ditegah oleh Sara. Namun, belum sempat kebenaran habis terbongkar, Nenek Saripah jatuh sakit akibat mendengar pengakuan Aryan itu.

Bila Nenek Saripah dah jatuh sakit sampai kena stroke akibat mendengar pengakuan Aryan, macam mana pula reaksi ahli keluarga yang lain bila rahsia terbongkar?

Komen saya: Salah sebuah e-novel yang saya pernah habiskan pembacaan di blog dan kemudiannya dapat peluang untuk diterbitkan. Tahniah Nurf. Kisah ini pun agak santai juga tanpa konflik yang menyakitkan kepala. :)

0 comments:

Post a Comment

 

.:my next playground:. Template by Ipietoon Blogger Template | Gadget Review