Sunday, February 22, 2015

Gerimis Rindu

Posted by Hajar at 4:38 PM
Gerimis RinduGerimis Rindu by Meen Zulaikha
My rating: 3 of 5 stars

Penerbit:  Alaf 21
Harga: RM 19.90
Sabah/ Sarawak: RM 22.90
Halaman:  494 mukasurat
ISBN: 9789831244616


22-02-2015

Akibat dimanjakan oleh nenek sedari kecil, Ailani membesar sebagai seorang remaja yang kerap membuat onar. Darah muda yang sentiasa dahagakan cabaran membuat Ailani terjebak dengan perlumbaan haram. Malang sekali akibat menurut rasa darah mudanya Ailani kehilangan nenek kesayangannya dalam kemalangan. Seluruh keluarga menyalahkannya atas tragedi malang ni.

Perselisihan faham antara Ailani dan bapanya membawa Ailani berdikari menjalani kehidupannya sendiri. Tiada pilihan, Ailani terpaksa menjadi pemandu teksi limousin di airportbiar pun jiwanya memberontak dengan apa yang terpaksa dilaluinya.

Perkenalan Ailani dengan Dato’ Rahim bagai membawa sinar untuknya. Ailani ditawarkan jawatan pemandu peribadi dan kemudiannya diangkat menjadi pembantu peribadi Dato’ Rahim. Cuma masalah timbul bila Ailani terpaksa berdepan dengan sikap dingin dan sinis Fatimi, anak lelaki Dato’ Rahim. Heh.

Bagi Fatimi, Ailani itu hanya berminat untuk mengikis harta kekayaan bapanya. Lebih-lebih lagi bila Fatimi terjumpa keratan cek yang menunjukkan Ailani menerima sejumlah wang daripada Dato’ Rahim. Fatimi nekad untuk melakukan sesuatu agar Ailani disingkirkan. Namun dalam membenci rupanya terselit rasa halus buat Ailani. Fatimi penasaran bila Ailani meletak jawatan. Lalu bagaimanakah kesudahannya hubungan mereka?

Komen saya:

1. Suka dengan perubahan Ailani yang penulis cuba tunjukkan. Dari seorang gadis yang manja dan kuat memberontak perlahan-lahan berubah menjadi dewasa dan matang seiring usianya. Rupanya banyak hikmah yang diperolehinya selepas dihalau keluar dari rumah. :)

2. Cuma kisah ini mungkin kurang melekat di hati berbanding kisah-kisah lain yang pernah dilakarkan oleh penulis.

3 Masih ingat kisah Tim (adik angkat Zara dalam Warna Hati)? Dalam kisah ini ada kesinambungan kisah Tim dan Li. :D

4. Dan yang paling ‘mahal’ tentulah cameo Seth Tan. Haha. Sila jangan bayangkan Aaron Aziz ya? :P

5. Tahniah buat penulis. Moga diberikan kesempatan dan ilham untuk terus berkarya.

View all my reviews

0 comments:

Post a Comment

 

.:my next playground:. Template by Ipietoon Blogger Template | Gadget Review