Friday, April 18, 2014

Sungguh! Aku Gilakan Kau

Posted by Hajar at 9:09 PM
Tajuk: Sungguh! Aku Gilakan Kau
Penulis: Izz Alejandra
Penerbit: Penulisan Enterprise
Harga: RM24.00
Sabah/ Sarawak: RM 27.00
Halaman: 623 mukasurat

Suka tentang buku ini:

1. Cerita yang smooth dan tak memberatkan kepala.

2. Hubungan persahabatan yang erat antara Adrianna (Rene) dan Danial. Sungguh pun Rene tu merupakan wanita yang disayanginya, Danial tak pernah ambil kesempatan dalam hubungan baik mereka tu. Gentleman kan?

3. Danial yang cool, penyabar , protective dan understanding. Tapi sangat pelik bila karakter penyabar dia boleh merudum lepas berkahwin dengan Rene. Hmm..

4. Tapi, saya suka sikap matang Danial yang tak terburu-buru lepas perkahwinan mereka. Sanggup ikut rentak isteri dan biarkan Rene betul-betul bersedia untuk menerimanya sebagai suami.

5. Penekanan tentang peranan suami yang membimbing isteri walaupun suaminya seorang mualaf.

6. Strong family bonding dalam keluarga Danial walaupun jalan hidup yang dipilih Danial berbeza dengan ahli keluarga yang lain.

7. Sikap pemaaf ibu Rene selepas berpisah dengan bapa Rene. Kadangkala kita kena sedar, peluang kedua bukan selalu datang. Jadi, rebutlah peluang selagi ada kesempatan. ;)

‘Kurang’ suka tentang buku ini:

1. Sikap Rene yang brutal dan ego tu. Kesian Danial. Penat dah bagi hint macam-macam rupanya tak faham. Lepas tu siap tunjuk perangai ego lagi dengan suami. Tahulah tujuan mereka berkahwin pun sebab anak. Tapi takkanlah nak junjung ego juga dengan suami? Aduhai...

2. Sikap mereka yang kurang berkomunikasi secara telus. Jadi, banyaklah adegan salah faham mereka ni.

3. Ada adegan-adegan yang tak sesuai untuk anak-anak remaja. Walaupun tak sebanyak mana, tapi mungkin berupaya buat anak-anak remaja terasa di awangan. (Yeah, ‘makcik ‘ ni memang concern dengan hal sebegini sebab anak-anak buah dah meningkat remaja dan dah pandai baca novel genre sebegini.)

4. Scene amnesia yang memang saya tak berapa gemar. Too cliche. Tapi relevannya di situ mungkin untuk buat Rene ni sedar tentang perasaan dia terhadap Danial agaknya.

Secara keseluruhannya, saya suka cara dan gaya penulisan puan penulis ni. Santai dan selamba. Mungkin sebab gunakan POV 1 maka kita rasa dekat dengan watak Rene tu. Tahniah buat penulis. Moga terus berkarya. 

0 comments:

Post a Comment

 

.:my next playground:. Template by Ipietoon Blogger Template | Gadget Review